Vladimir Tismaneanu : O voce a demnitatii europene este aceea a poetului, profesorului, traducatorului, intelectualului public Radu Vancu

0
38

Cred ca gresim cumva (ma includ si pe mine in aceasta categorie) dand prea multa atentie unor decerebrati, pramatii si canalii, si trecand cu vederea atitudinile, interventiile, vocile care intr-adevar conteaza.

Cele care garanteaza onoarea, gentiletea, decenta ca norme ale vietii publice. Cele care se opun calibanilor totalitari. Cele care denunta agresiunea rusa impotriva Ucrainei si a culturii ucrainene. Calm, ferm, fara ocolisuri si fara echivoc.

O asemenea voce a demnitatii europene este aceea a poetului, profesorului, traducatorului, intelectualului public Radu Vancu.

 

Vladimir Tismaneanu

ÔÇ×O umanitate ale c─ârei cuvinte nu tr─âdeaz─â umanul?ÔÇŁ

Un splendid (dis)curs despre literatur─â & uman a ╚Ťinut scriitorul Radu Vancu, s─âpt─âm├óna trecut─â, joi, ├«n deschiderea festivalului Interna╚Ťional de Literatur─â Odesa, desf─â╚Öurat la Bucure╚Öti. Aplaudat ├«ndelung de cei prezen╚Ťi, discursul a fost ulterior preluat ╚Öi publicat integral ╚Öi de El Pais ╚Öi de Tagesspiegel, urm├ónd s─â fie tradus ╚Öi ├«n alte limbi.

Prelegerea lui Radu Vancu are extraordinarul poten╚Ťial de a atinge nu doar un public restr├óns & specializat, ci orice minte deschis─â reflec╚Ťiilor etice. Autorul Kaddish-ului vorbe╚Öte de aceast─â dat─â explicit despre for╚Ťa indestructibil─â a literaturii ├«n fa╚Ťa tragediilor istoriei; despre puterea ╚Öi frumuse╚Ťea cuvintelor care continu─â s─â strige adev─ârul de dincolo de moarte, ridic├óndu-se deasupra gropilor comune, deasupra crimelor ideologice ╚Öi a cruzimii opresorilor care le comit.

Consecvent cu toate interven╚Ťiile publice on topic de p├ón─â acum, acest discurs polivalent al scriitorului Radu Vancu poate fi ÔÇ×cititÔÇŁ simultan ca: o reiterativ─â declara╚Ťie de solidaritate cu victimele regimurilor totalitare, o m─ârturisire de credin╚Ť─â & principii privind responsabilitatea intelectualilor de a vorbi liber, un manifest ├«mpotriva extremismelor ideologice, ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, ca o emo╚Ťionant─â pledoarie pentru dimensiunea cu adev─ârat uman─â a umanit─â╚Ťii. Ve╚Ťi sim╚Ťi c├ót de cople╚Öitoare sunt exemplele din literatur─â, invocate de Radu Vancu ├«n aceast─â admirabil─â expunere despre suferin╚Ť─â ╚Öi neabdicarea de la principiiÔÇŽ.

mai mult la :

ÔÇ×O umanitate ale c─ârei cuvinte nu tr─âdeaz─â umanul?ÔÇŁ

 

 

 

Las─â un r─âspuns