Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy : Avatar 2. Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film

0
139

Ruxandra CESEREANU

Din octombrie 2022 pînă în ianuarie 2023 am coordonat un Atelier de scriere creatoare pe scenariu de film, în cadrul Phantasma – Centrul de cercetare a imaginarului. La atelier au participat opt studenți din anii II și III, nivel licență, ai Departamentului de Literatură comparată de la Literele clujene: Elisabeth Baciu, Oana-Daniela Bezuhanici, Lorena Brad, Luca Mătăsaru, Daniela Nuțiu-Kolozsi, Csilla-Noémi Sütö, Monica Elena Sfîrlea, Alisa Tite.

Atelierul a avut ca temă scrierea scenariului (în engleză ori română, la alegere) pentru filmul Avatar 2, înainte ca filmul propriu-zis, oficial, Avatar – The Way of Water, regizat de James Cameron, să fie lansat în cinematografe.

Atelierul s-a desfășurat printr-o serie de întîlniri de grup mixte (fizic și online), intercalate cu muncă individuală. Un prim pas l-a constituit vizionarea tetralogiei Matrix și citirea scenariului Matrix: The Renaissance, scris de Corin Braga în 2008, ca o continuare la trilogia filmelor Matrix. Scenariul scris de Corin Braga a fost postat, vreme de un deceniu (2008-2018), pe o pagină electronică personală (actualmente sistată). Discuția cu Corin Braga, ca autor al unui scenariu, a fost ilustrativă, întrucît i-a învățat, tehnic vorbind, pe studenții participanți cum se redactează un scenariu de film.

Al doilea pas l-a constituit vizionarea filmului Avatar (1) și concentrarea pe o idee de la care să pornească noul scenariu-sequel. Discuțiile pe care le-am purtat cu fiecare student în parte au fost private, în așa fel încît ideea centrală a fiecărui scenariu să nu fie cunoscută de ceilalți participanți, pînă la finalizarea, în principiu, a tuturor scenariilor.

Online, am avut dialoguri cu fiecare student în parte, pentru a evalua posibilitatea de a scrie în mod real un scenariu-sequel la Avatar. În acest scop, fiecare participant a trebuit să redacteze un sinopsis al scenariului, pe care l-am discutat împreună. Au urmat varii întîlniri pe Zoom – pe măsură ce scenariul era scris –, în care fiecare participant și-a prezentat dificultățile și dilemele în redactarea scenariului…

Ruxandra CESEREANU

Lasă un răspuns