Luca Mihailescu ÔÇô Pythia, oracolul tehnologic

0
166

In centrul pamîntului s-a aflat pe vremuri un sarpe urias pe nume Python. Asa îi spuneau grecii antici pentru ca ei stiau si unde se afla aceasta dihanie. Poarta catre adîncurile pamîntului unde statea ascuns Python se afla la Delphi, în sudul Greciei, unde zeul Apollo si-a facut templul. Daca nu ati ajuns pîna acum acolo, programati-va o excursie.

Se ajunge usor cu masina din Rom├ónia si veti vedea niste locuri care va vor proiecta ├«ntr-o alta dimensiune. Templul de la Delphi a fost locul cel mai iubit de zeul Apollo, zeul luminii si al frumusetii masculine. At├«t de mult a iubit zeul acest loc ├«nc├«t ├«ntr-o zi a hotar├«t sa ├«l purifice si sa ├«ndeparteze sarpele Python ascuns ├«n maruntaiele pam├«ntului sub templul sau. Si l-a ucis. In greaca veche, numele Python vine de la verbul ┬ź puthein ┬╗, care ├«nseamna ┬ź a putrezi ┬╗. Nu este un nume magulitor dar el ne spune povestea tragica a acestui sarpe. Ucis de zeul Apollo, sarpele a intrat ├«n putrefactie si emana un miros ur├«t ├«n templul zeului. Parca numele ├«i fusese predestinat, Python asta ├«nsemna : ÔÇťputrefactieÔÇŁ.

Povestea asta face parte din mitologia greaca dar ea nu este doar o închipuire ci are o legatura cu realitatea acelor vremuri. In templul lui Apollo de la Delphi existau niste crapaturi în stînci de unde ieseau niste miresme foarte neplacute, ca si cum gazele iesite de sub pamînt erau încarcate de mirosul sarpelui ucis. Iar în templu se afla o femeie, pe nume Pythia, care era de multe ori îmbatata de aceste miresme ciudate si intra în transa. Apoi vorbea aiurea, scotea tot felul de sunete nemaiauzite, un fel de giberish fara nici o noima. Preotii templului puteau însa descifra mesajele ascunse în sporovaiala Pythiei.

Aceasta Pythia a fost într-un fel regina oracolelor. A profetit în vremea ei o gramada de întîmplari din viitor si toti regii si conducatorii de osti ar fi vrut sa aiba acces la profetiile acestei femei îmbatata de resturile sarpelui Python. Asa stateau lucrurile acum mai bine de 2 800 de ani. De atunci Pythia a inspirat mii si mii de artisti si gînditori din toate timpurile. Si iata ca acum, în 2023, Pythia a devenit si tehnologie. Cum ? S-a metamorfozat într-un proces automatizat care masoara amprenta sociala a unei companii în mediul digitalizat al new media. E un amestec de automatizare, sociologie, inteligenta artificiala si analiza de limbaj care permite oricui sa îsi masoare amprenta sociala în universul digital.

Acest proiect este un oracol tehnologic. Proiectul Pythia este conceput de o echipa de tineri rom├óni condusi de Luca Mihailescu. Luca are 24 de ani, a studiat la Facultatea de fizica de la Universitatea din Bucuresti. Acum face un master ├«n fizica la Universitatea din Berlin dupa ce a petrecut un an la Leipzig. L-am invitat la emisiunea ┬ź Noi venim din viitor ┬╗ pentru a afla din ce este facut proiectul Pythia, acest oracol al viitorului inspirat de ad├«ncurile istoriei noastre culturale. Mai multe despre acest proiect puteti afla la adresa : pythia.social

Las─â un r─âspuns