Un glitch in timp – Cristian Cârstoiu / LUMINA STRANIE A ECLIPSEI – prezentare de Lucian Merișca

    0
    204

    Misterele călătoriei în lumi paralele sau în timp, vor avea întotdeauna farmec și vor fi întotdeauna prizate de către cititorii de gen. Dar unde apare distracția de a călători în timp, apar și paradoxurile, apar și problemele… Iar intuiția feminină, față în față cu logica bărbatului pierdut în timp, este redutabilă… Imaginați-vă acum că apar mai multe femei, fiecare cu intuiția ei… (Nu știu ce bărbat ar putea cuceri mâna unei femei, spunandu-i că a fost deja căsătorit cu ea, dar iată că se poate intampla și asta!…) Vă las să citiți continuarea!

    …Bizarerii temporale apetisante în cartea lui CC, care devine un fel de Sherlock Holmes al eclipselor!… Psihiatrie, dragoste și astronomie. O istorie ciudată cu o eclipsă nu numai de Soare, ci și de timp.

    …Aprilie 2024 – colegii noștri din science-fiction se încumetă să meargă cât mai APROAPE de clipa prezentului!… O asimptotă de la imaginar, spre viața noastră, două linii care aproape că se ating! Tușele curajoase de an 2023 și 2024 aduc și ele fiorul lor.
    Pe lângă ieșirea voluntară din evazionism, avem în roman și o curgere clară și explicită a narațiunii, a textului. Un SF clasic, cu toate beneficiile unui SF clasic. Policier pseudo-psihiatric – mixat cu paradoxuri temporale.

    Acest arbore de realități ramificate descrise – îmi aduce aminte de conceperea noilor DIMENSIUNI de către mine și fratele meu, adolescenți. Atunci am descoperit că, după cele trei dimensiuni perpendiculare ale Spațiului și după dimensiunea conceptual perpendiculară a Timpului, mai urmeaza N dimensiuni… Postulasem noi, în continuare, că tot ceea ce ar putea fi „perpendicular” ideatic pe Axa Timpului – nu poate fi decât Varianta – următoarea dimensiune a Lumii. Fratele meu Dan este dispărut acum, în această Variantă temporală a Lumii…

    Personajul principal al romanului se mișcă dezinvolt între „dezvoltator de jocuri video și Medicină. Rețeta lui: Călătoriile în timp + Psihiatrie. Iar paradoxurile temporale vor rămâne întotdeauna o sursă de inspirație science fiction pentru autori – și de brainstorming pentru cititori. Să mai menționăm că trimiterile la versurile marca Pink Floyd sunt cât se poate de adecvate într-un roman SF despre Timp, Eclipsă și… „Brain Damage”!

    Experiența medicală își spune cuvântul și atunci când vine vorba despre descrierea unor episoade din timpul Pandemiei. Pentru cine vrea să revadă atmosfera din spitalele de atunci, și nu din imaginația conspiraționiștilor – cartea este binevenită.

    Citim la pagina 65: „– Doctore, așa, între noi. Dar dacă e adevărat?

    – Tinere, controlează-ți gândurile. Nu lăsa pacientul să intre în mintea ta. Dacă aș crede că e adevărat o zecime din tot ce mi-au spus schizofrenicii pe care i-am avut ca pacienți în ultimii cincisprezece ani, acum aș fi la izolare sub o doză masivă de sedative.”

    Tot pentru iubitorii de detalii: la pagina 92 veți întâlni un paradox reușit, descris cu lux de amănunte. În vârtejul din fântâna timpului, poți să-ți întâlnești și iubita de la optsprezece ani, daca te-ai săturat cumva tot de ea, dar la 23 de ani… Sau, conform cutumelor contemporane, să cauți o Carroll și să te trezești că dai peste un Charles… Bun și ăsta, pentru socializare într-o lume nouă, ori într-o variantă nouă de lume veche…

    Mai găsim o atmosferă tinerească plăcută, descrieri din „America profundă”… SF și lucruri naturale, de genul: „Ar fi vrut să doarmă, pur și simplu. Doar că Michelle avea alte gânduri…” Ce anume?… Detalii, pentru cine e curios, în carte… Ce mai, o lectură perfectă de vară, chiar și fără eclipsă!…

    Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… promite cartea doctorului Cristian Carstoiu din America.

    Medicină desigur, familie și probleme etern umane – care, după cum vedem în acest roman, nu pot fi eclipsate de evoluția Tehnicii, indiferent cât de strălucitoare și orbitoare ar fi aceasta.

    /pavcon.ro/product_info.php?products_id=852

    Lasă un răspuns