,,Rusia pe marginea prăpastiei: război comercial global, sancțiuni și prăbușirea lentă a mașinăriei de război a lui Putin
Pe măsură ce Statele Unite lansează un război comercial masiv nu doar cu China, ci și cu o mare parte din lume, atenția se concentrează asupra creșterii tarifelor și turbulențelor pieței globale. Dar în spatele titlurilor de știri se desfășoară o altă criză – una care ar putea remodela războiul din Ucraina și ar putea amenința însăși stabilitatea Federației Ruse.
La mai bine de trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia se confruntă cu o situație economică care nu mai poate fi ascunsă în spatele narațiunilor televiziunilor de stat sau a sloganurilor de război. Veniturile din petrol se micșorează, inflația crește și producția scade.
Aceasta nu este doar o încetinire. Este un întreg sistem supus unei presiuni tot mai mari – iar crăpăturile încep să se vadă.
- O economie bazată pe petrol și gaze fără piață de export
Economia Rusiei depinde în mare măsură de petrol și gaze. Dar acum nu mai are opțiuni.
În doar câteva zile, prețurile țițeiului Brent au scăzut cu mai mult de 15% – cauzate parțial de teama pieței cu privire la o recesiune globală declanșată de tarifele mari ale Statelor Unite asupra importurilor de la partenerii comerciali cheie.
Dar pentru Rusia, problema este și mai gravă.
Sancțiunile SUA au trecut pe lista neagră peste 180 de petroliere rusești. Dronele ucrainene au lovit rafinăriile și depozitele de combustibil din adâncul teritoriului rus.
Asia, cândva un colac de salvare pentru exporturile rusești de petrol, strânge ușa. Acum, Rusia se confruntă cu perspectiva sumbră de a nu putea să vândă ceea ce încă reușește să producă.
Economia Rusiei a depins întotdeauna de petrol. Iar acum, nu prea mai are opțiuni. -
Banca Centrală este încolțită
Pentru a combate inflația – acum cu mult peste 10% – Banca Centrală Rusă a ridicat ratele dobânzilor la 21%, împingând costul împrumuturilor la un nivel ridicat.
Acest lucru ar putea încetini temporar creșterea prețurilor, dar va sugruma activitatea de afaceri și a consumatorilor în acest proces.
În februarie 2025, creșterea PIB-ului Rusiei a scăzut la 0,8%, de la 3% în ianuarie – cea mai puternică scădere lunară de la începutul anului 2023. În timpuri de război, acest tip de contracție nu este doar dureroasă. Este periculoasă.
O nouă mare recesiune economică? Paralelele sunt înfricoșătoare.
Lumea a mai văzut asta.
În 1930, SUA au declanșat un val de protecționism prin Legea Tarifară Smoot-Hawley. Comerțul global s-a prăbușit. A urmat recesiunea. Și în haos, au crescut regimurile autoritare.
Statele Unite repetă acum aceste greșeli – și îi trage și pe alții în furtună.
Rusia, deja îngropată sub sancțiuni și izolată politic, este deosebit de vulnerabilă. Dacă petrolul rămâne ieftin iar rutele comerciale continuă să se subțieze, Kremlinul ar putea să nu mai poată câștiga timp prin represiune și propagandă.
Ce înseamnă asta pentru războiul din Ucraina?