Europa tocmai este pe cale să cheltuiască aproape 1 trilion (1 000 de miliarde!) de euro pentru apărare – și dacă urmează orbește modelul militar depășit al Americii, ar putea la fel de bine să arunce acești bani pe fereastra.
În acest moment, Europa se află într-un moment esențial: poate fie să construiască încă o forță militară supradimensionată asemanatoare cu cea din epoca Războiului Rece, fie poate crea cea mai inteligentă și mai avansată forță de luptă pe care a văzut-o lumea vreodată.
Războiul din Ucraina a oferit o lecție clară: dronele și sistemele autonome oferă acum aproximativ 70% din rezultatele pozitive de pe câmpul de luptă. O dronă simplă, care costă doar 300 de euro, poate neutraliza cu precizie chirurgicală tancurile, vehiculele blindate și sistemele de artilerie ale Rusiei in valoare de mai multe milioane de euro.
Așadar, de ce să risipiți miliarde pe portavioane pe care China le poate neutraliza în doar câteva minute sau pe avioane de luptă, scumpe dar vulnerabile la rachete ieftine, ghidate de mare precizie? În schimb, Europa poate investi în roiurile de drone comandate cu ajutorul inteligenței artificiale care copleșesc apărarea inamicului, sau in vehicule de luptă autonome care țin soldații în siguranță, sau in drone aeriene stealth capabile să dezactiveze radarele inamice chiar înainte de a începe ostilitățile.
Această abordare nu este doar mai inteligentă din punct de vedere strategic, ci și mult mai ieftină și semnificativ mai eficientă. Imaginați-vă flote de drone de luptă, care costă mai puțin decât un singur avion de luptă, obținând o dominație de neegalat pe câmpul de luptă. Imaginați-vă capabilități avansate de război cibernetic care demontează structurile de comandă inamice fără victime umane. Adăugați la asta rețele de satelit de ultimă oră pentru informații precise pe câmpul de luptă, calcul cuantic pentru analiza instantanee a datelor, război electronic pentru a paraliza comunicațiile inamice și sisteme defensive hipersonice care asigură cerul Europei la o fracțiune din costurile tradiționale.
Europa nu trebuie să reia cursa costisitoare și invechita a înarmărilor de tipul Războiului Rece – poate să sara complet peste etapa asta.
Investind strategic, Europa nu va asigura doar o securitate superioară, dar se va poziționa si ca lider global în tehnologia militară de varf a viitorului, obținând o eficiență fără precedent, sustenabilitate economică și pace pe termen lung prin puterea ei militara.