Așa începe războiul comercial al MAGA și recesiunea globală începe să-și facă loc în viețile noastre. Trump a prezentat un grafic mare pe care i l-a înmânat Howard Lutnick (Secretarul pentru Comerț al SUA) și care prezintă tarifele americane planificate. Printre acestea, China e lovită cu tarifele de 34%, iar UE cu tarife de 20%, în timp ce britanicii cu tarife de 10%, japonezii cu 24% și isarelienii cu 17%.
Donald Trump și-a început evenimentul de la Casa Albă numit „Ziua Eliberării” anunțând tarife comerciale masive și spunând că va semna un ordin executiv care prevede „tarife reciproce pentru țări din întreaga lume”. Evident, a spus că Statele Unite vor folosi banii generați de pe urma tarifelor pentru a „reduce taxele” și pentru „a plăti datoria națională” a SUA.
Trump a mai spus că ziua de azi, de 2 aprilie, este „declarația noastră de independență economică”. În realitate, măsurile administrației Trump, deși pot reduce temporar importurile și pot ajuta unele industrii americane, riscă să crească prețurile pentru consumatorii americani, să provoace represalii comerciale din partea altor state, mai ales din partea aliaților Americii, și să afecteze lanțurile globale de aprovizionare, în care companiile americane sunt adânc integrate.
Ce nu a înțeles Trump nici până acum? Că deficitul comercial nu este automat un semn de slăbiciune economică pentru SUA. De ce? Pentru că el reflectă mai degrabă un dezechilibru între economii bazat pe cererea internă puternică din SUA, pe dolar ca monedă dominantă la nivel global și pe faptul că americanii consumă mult mai mult decât produc în anumite sectoare. Altfel spus, protecționismul lui Trump nu garantează „independența economică” despre care el vobește frumos și propagandistic, ci doar izolează și mai mult America, adâncindu-i problemele economice.
Scurt pe doi, Donald Trump a anunțat astăzi tarife de cel puțin 10% pentru practic toate bunurile care intră în SUA, plus rate și mai mari pentru zeci de țări care au cele mai mari excedente comerciale în raport cu Statele Unite.