Presa de la noi a tradus „stranded” cu „blocați”. Ambii termeni sunt greșiți și nu reflectă realitatea. „Stranded” înseamnă, conform dicționarului Oxford, „left without the means to move from somewhere” și câteva sinonime ar fi „helpless, without help/assistance, without resources, in difficulties”.
Butch Wilmore și Sunita Williams nu au fost niciodată neajutorați, fără ajutor/resurse și nici în dificultate. Și nici nu au fost lipsiți de mijloacele de a reveni pe Pământ, pentru că Stația Spațială are, în permanență, andocate capsule cu locuri libere egale cu numărul de astronauți de la bord. Cu alte cuvinte, ISS poate fi oricând abandonată/părăsită, în caz de urgență, avarie sau din motive medicale. Deci nu putem spune că Butch Wilmore și Sunita Williams au fost blocați, „stranded” sau în dificultate.
O analogie destul de potrivită, cred eu, e următoarea: imaginați-vă că ajungeți pe un vas de croazieră, departe de țărm (nu puteți înota până la mal), dar după ce ați ajuns, șalupa care v-a adus pe vas s-a stricat; trebuie să mai așteptați o perioadă, lungă, până vine următoarea șalupă. Aveți în continuare acces la bărcile de salvare (care vă pot duce la mal, nu plutesc în derivă dacă sunt folosite). Vă considerați blocați pe vasul de croazieră, unde ați visat de câțiva ani să ajungeți?
„Au stat mai mult decât credeau inițial?” Oh, da! Și credeți că asta i-a deranjat? Cei doi s-au antrenat ani de zile pentru a zbura în spațiu, fiind, până la urmă, astronauți de carieră (nu turiști). Nu i-a obligat nimeni să devină astronauți și nici să participe la o misiune test, cum a fost zborul cu Starliner, iar ei erau perfect conștienți de riscurile la care erau expuși.
„E periculos să stai 9 luni în spațiu?” Depinde. Durata normală a unei misiuni la bordul ISS este de 6 luni, deci se consideră un risc acceptabil să petreci 6 luni pe orbită. Însă au fost cazuri când astronauții au petrecut mai mult timp pe orbită: Scott Kelly și Mihail Kornienko au petrecut 340 de zile, Christina Koch a petrecut 328 de zile. Deci nu este ceva nemaîntâlnit și nici extrem de periculos, dacă se execută regulat exercițiile fizice din procedura agreată cu medicii de la sol.
„Dar, Claudiu, Sunita Williams nu părea că arată foarte bine!” Dacă Sunita Williams nu avea o condiție fizică excelentă, nu participa la două activități extravehiculare (avea cine să o înlocuiască); nu aveți idee cât de solicitante sunt aceste activități extravehiculare, dar puteți căuta detalii despre aventura lui Gene Cernan (Gemini-9) sau Buzz Aldrin (Gemini-12) pentru a vă face o idee (deși au mai evoluat puțin lucrurile de atunci și în ziua de azi nu îți mai riști viața într-o activitate extravehiculară).
Aspectul fizic se schimbă odată ajuns pe orbită, în principal din cauza circulației sângelui, alterată de condițiile de microgravitație. Căutați orice poză, cu orice astronaut vreți voi, bărbat sau femeie, înainte de lansare și apoi după ceva timp petrecut pe orbită, în care probabil nu a făcut duș de câteva zile, nu și-a spălat părul și nici de machiat poate că nu a avut timp/chef.
“Puteau reveni mai repede?” Da, puteau, dacă doreau, dar ar fi dat peste cap întregul program de la bordul ISS, ar fi compromis experimente în desfășurare și probabil dacă era nevoie de o lansare suplimentară, ar fi costat zeci de milioane de dolari în plus. Totul pentru a aduce mai repede niște astronauți care nu se aflau în pericol. Ce sens ar fi avut?
“Ce bine că i-a salvat Elon!” Nu i-a salvat Elon, revenirea lor pe Pământ a fost programată, încă de anul trecut, să aibă loc în luna februarie, Elon Musk nu are nimic de-a face cu asta.
SpaceX nu a făcut decât să respecte angajamentele față de NASA. Motivul pentru care cei doi nu au revenit în februarie este pentru că, culmea, SpaceX a întârziat livrarea capsulei Dragon. SpaceX plănuia să trimită o capsulă Dragon nouă în misiunea Crew-10, însă aceasta nu a fost gata la timp. Deci nu doar că Elon nu i-a salvat (pentru că lansarea oricum era programată), dar cei doi astronauți au mai petrecut câteva săptămâni în plus tocmai din cauza întârzierilor SpaceX!
In concluzie, Elon Musk nu i-a “salvat” pe cei doi astronauți, ci SpaceX a derulat o misiune pe care o avea deja contractată cu NASA; din cauza întârzierilor SpaceX, astronauții au ajuns pe Pământ mai târziu cu câteva săptămâni; NASA nu i-a abandonat pe orbită, ci a considerat prea mare riscul de a-i aduce înapoi cu Starliner și a preferat să-i integreze în echipajul aflat deja pe orbită și să îi aducă pe Pământ cu prima ocazie.
📸 NASA
Claudiu Tănăselia