[ traducere/adaptare ] Rețeaua rusă de dezinformare Matrioșka a lansat pentru prima dată o campanie de amploare care vizează Moldova. Pe rețelele de socializare Twitter (X) și Bluesky sunt difuzate videoclipuri care imită conținutul unor instituții media globale sau al unor universități, în care se afirmă că actualul președinte al țării, Maia Sandu, a câștigat alegerile prin campanii de propagandă și că acum este angajată în represiunea împotriva oponenților săi. The Insider a fost informat despre acest lucru de către proiectul Bot Blocker (antibot4navalny).
În special, unul dintre videoclipurile realizate, se presupune, de serviciul de stat francez pentru combaterea dezinformării VIGINUM, care este distribuit pe Twitter cu textul „VIGINUM a pregătit un studiu pe mai multe niveluri al fenomenului de propagandă în favoarea Maiei Sandu în TikTok”, spune că 1 milion de dolari pe zi a fost cheltuit pentru filmarea și distribuirea videoclipurilor de dezinformare în sprijinul lui Sandu.
Interesant este faptul că fostul candidat de extremă dreapta la președinția României, Călin Georgescu, a fost acuzat de manipularea opiniei publice prin intermediul TikTok cu ajutorul Rusiei. Ca urmare a acestor acuzații, rezultatele primului tur, în care Georgescu a câștigat, au fost anulate, iar Georgescu nu a fost autorizat să participe la noile alegeri.
Într-un alt videoclip în limba franceză, care se pretinde un discurs al unui profesor universitar francez, Sandu este acuzată de represiune politică din cauza arestării bașkana Găgăuziei, Eugenia Guțul, care a fost reținută sub suspiciunea de cumpărare de voturi și finanțare ilegală a partidului pro-Kremlin Shor. După detenție, Guțul i-a cerut lui Vladimir Putin să facă presiuni asupra autorităților moldovene pentru a o elibera.
Pe lângă acuzațiile de corupție și presiuni asupra opozanților, videoclipurile cu „profesori universitari” folosesc narațiunile obișnuite ale propagandei Kremlinului: în special, se afirmă că Sandu aparține comunității LGBT și că sub guvernarea ei „valorile netradiționale” din Moldova le vor suplini inevitabil pe cele „tradiționale”. Un alt videoclip afirmă că Sandu intenționează să „urmeze exemplul Ucrainei” pentru a obține controlul asupra Bisericii Ortodoxe, și anume să subordoneze eparhia Chișinăului a Bisericii Ortodoxe Ruse Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit autorilor videoclipului, acesta va fi unul dintre pașii spre unirea finală a Republicii Moldova cu România. Campania a lansat deja 10 videoclipuri diferite (4 dintre ele mascate drept conținut al unor instituții media cunoscute și 6 – drept discursuri ale unor profesori universitari). După cum The Insider a fost informat de proiectul Bot Blocker, anterior au reușit să găsească un singur videoclip fals despre Moldova, pe care Matrioșka l-a distribuit în iunie 2024.
Videoclipul respectiv, în limba română, a fost prezentat ca o reclamă socială, care ar fi fost difuzată în cinematografele online: acesta transmitea mesajul privind necesitatea unor atitudini tolerante față de persoanele cu dizabilități și persoanele LGBT. Conform intenției organizatorilor campaniei, acesta era menit să sperie oamenii și să îi întoarcă împotriva valorilor „europene”.
Ultimele alegeri prezidențiale, care au fost câștigate de Sandu, s-au încheiat în noiembrie 2024 și au fost însoțite de numeroase provocări. Următoarele alegeri din țară – parlamentare – vor avea loc în septembrie 2025. În decembrie 2024, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Moldova, Alexandru Musteața, a avertizat că Rusia ar putea încerca să le influențeze. „Strategia lor a fost, este și va fi în 2025 să infiltreze în mediul politic persoane și organizații legate sau controlate de Federația Rusă, inclusiv cele protejate de Federația Rusă, pentru a obține controlul asupra Parlamentului și, în consecință, asupra altor instituții ale țării”, a declarat Musteață.